
Kiełki: dlaczego warto po nie sięgać?
Kiełki mają wspaniałą moc, a pyszne potrawy z ich udziałem mogą każdemu z nas przypaść do gustu. Dlaczego warto sięgać po kiełki? W jaki sposób ten niepozorny dodatek do menu może wspierać nas w walce o utrzymanie dobrej formy?
Świeże kiełki to rewelacyjne źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz aminokwasy. W kiełkach można też znaleźć sporo błonnika oraz kwasów organicznych, dzięki którym będziemy jeszcze lepiej chronieni przed licznymi dolegliwościami. Zdrowa dieta, w której kiełki pojawiają się regularnie, pomoże nam wzmocnić odporność organizmu, a to za sprawą witaminy C, która w tym niepozornym dodatku występuje w większej ilości. Magnez i potas wspierają nasze serce, a jednocześnie sprawiają, że nasz nastrój znacznie się poprawia. Sięganie po kiełki może pomóc też osobom odchudzającym się oraz tym, które chcą skuteczniej chronić się przed rozwojem choroby nowotworowej.
Każdy z nas może przygotować kiełki w swym domu, i to bez większych problemów. Wystarczą odpowiednie nasiona do kiełkowania, kiełkownica lub słoik, i można zacząć produkcję. A co kiełkować? Kuszą kiełki z rzodkiewki, kuszą kiełki z soczewicy i ciecierzycy. Wielkim powodzeniem cieszą się też kiełki fasoli mung oraz brokułów. Możliwości jest wiele, zatem każdy z nas powinien bez większych problemów znaleźć dla siebie odpowiednie rozwiązanie.
Czarna rzepa i jej właściwości
Zdrowa dieta nie może się obejść bez świeżych warzyw, dzięki którym nasz organizm może zyskać wsparcie w walce z codziennymi wyzwaniami. Jednym z tych dodatków do menu, którymi warto się zainteresować, jest czarna rzepa. W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie? Co warto wiedzieć na temat jej wartości odżywczej?
Powodów, dla których warto włączyć czarną rzepę do swego menu, jest wiele. Ten chrupiący przysmak zawiera sporo związków siarki, dzięki czemu może bardzo dobrze wpłynąć na proces trawienia. Czarna rzepa jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, będącej cennym wsparciem dla układu odpornościowego, oraz witamin z grupy B, bez których nasz układ nerwowy nie jest w stanie poradzić sobie z codziennymi wyzwaniami. W czarnej rzepie nie brak też ważnych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo. Tak spora wartość odżywcza sprawia, iż zdrowa dieta z takim dodatkiem chroni nas przed wieloma poważnymi problemami ze zdrowiem. Czarna rzepa może nam pomóc w walce z zaburzeniami trawienia, może mieć też bardzo dobry wpływ na stan naszych dróg oddechowych. Wiadomo że dzięki takiemu dodatkowi możemy się skuteczniej chronić przed bakteriami oraz przed kamicą moczową. Dodatkowym wsparciem dla każdego z nas może się okazać nalewka z czarnej rzepy, która – stosowana zewnętrznie – skutecznie wspiera włosy oraz pomaga nam w łagodzeniu bólu mięśni.