
Zaparcia to problemy gastryczne, które mogą dotykać ludzi w każdym wieku. Występują u około 30% dorosłej populacji, choć ten problem dotyka głównie kobiet. Sygnalizują o braku równowagi jelitowej. Długotrwałe zaparcia skutkują komplikacjami zdrowotnymi, takimi jak egzemy czy hemoroidy. Jak uniknąć problemów z zaparciami? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Jakie są przyczyny zaparć?
Istnieje wiele możliwych powodów zaparć, ale do najczęstszych przyczyn tego zaburzenia trawienia należy niedostateczna ilość błonnika w diecie i brak aktywności fizycznej. Chociaż częstotliwość defekacji jest różna w zależności od osoby, jeśli od usunięcia stolca upłynie więcej niż trzy dni, treść jelitowa może się zestalić, utrudniając jej opróżnienie, często powodując ból podczas wypróżniania się.
- Niedobór błonnika w diecie;
- Brak aktywności fizycznej;
- Za mała ilość płynów;
- Nadmierne zażywanie środków przeczyszczających;
- Zespół jelita drażliwego;
- Ignorowanie potrzeby wypróżnienie;
- Napięcie nerwowe i stres;
- Choroby jelit;
- Cukrzyca;
- Niektóre leki.
Jak zapobiegać zaparciom?
Zaparciom można zapobiegać poprzez regularne spożywania wody, aktywności fizycznej, stosowanie diety składającej się z wystarczającej ilości błonnika. Niedobory enzymów trawiennych często są spowodowane źle dobraną dietą i niedoborem niektórych substancji w organizmie. Częstym powodem zaparć jest zbyt mała ilość magnezu w organizmie. Jest minerałem, który ma znaczący wpływ na enzymy trawienne. Stosowanie niektórych naturalnych suplementów na zaparcia może stanowić doskonały środek zapobiegawczy lub leczniczy.
- Nawadniaj się – pij co najmniej 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Woda i soki owocowe to najlepszy sposób na zapobieganie zaparciom. Ogranicz napoje zawierające kofeinę, takie jak napoje gazowane i kawa, ponieważ mogą one odwadniać;
- Zwiększ ilość spożywanego błonnika – staraj się jeść co najmniej 25 gramów błonnika dziennie. Pokarmy bogate w błonnik to groch, brukselka, jabłka, figi, nasiona lnu, sok z aloesu, produkty pełnoziarniste i czarna fasola;
- Nie powstrzymuj się przed defekacją – im dłużej stolec pozostaje w jelitach, tym staje się twardszy i trudniej go opróżnić;
- Wypróbuj naturalne środki przeczyszczające – sok śliwkowy, olej kokosowy, jabłka i gruszki, ale także czopki z gliceryną mogą pomóc, jeśli czujesz lekki dyskomfort w żołądku;
- Pomyśl o preparatach na trawienie – dobrze dobrany suplement pomaga eliminować dolegliwości związane z zaburzoną pracą układu pokarmowego;
- Ogranicz spożycie produktów mlecznych – powracające problemy z zaparciami u niektórych osób są przynajmniej częściowo związane z nietolerancją produktów mlecznych lub nietolerancją laktozy.