
Grzyby są ulubieńcami w kuchniach na całym świecie. Te smaczne grzyby mają mięsistą konsystencję i delikatny smak. Zawierają wiele mikroelementów i mogą być używane do przyprawiania różnych przepisów. Grzyby nie mają jednak długiego okresu przydatności do spożycia. Są bardzo nietrwałe, psują się w ciągu 24 godzin od zebrania. Naukowcy twierdzą, że dzieje się tak z powodu delikatnej struktury ich naskórka i zwiększonego tempa oddychania. Jeśli wyhodowałeś sobie całą gromadkę grzybów, będziesz chciał je zakonserwować, aby się nie zepsuły. W przeciwnym razie przepadną wszelkie nadzieje na przygotowanie smacznej zupy z grzybami po dniu lub dwóch zbiorów albo po wyprawie do sklepu spożywczego.
Jak wysuszyć grzyby?
Zacznij od świeżych grzybów) i wytrzyj je do czysta lekko zwilżonym ręcznikiem. Nie myj ich pod bieżącą wodą. Przełóż je do pojemnika, który umożliwia cyrkulację powietrza wokół nich, np. do durszlaka z siatką lub na stojak do pieczenia ustawiony na blasze do pieczenia. Nie przepełniaj grzybów. Umieść je w dobrze wentylowanym miejscu (dowolna część domu z dostępem do świeżego powietrza), najlepiej na słońcu, jeśli to możliwe. Pozostawić grzyby do wyschnięcia na powietrzu przez 7-10 dni, aż przestaną się poddawać przy ściskaniu. Czas suszenia zależy od poziomu wilgotności i wielkości grzybów. Aby przyspieszyć proces, przed suszeniem na powietrzu można je częściowo odwodnić w piekarniku. Włóż grzyby do piekarnika nagrzanego do 80 stopni Celsjusza na 2 godziny, odwracając je w połowie tego czasu. Po tym czasie grzyby będą już częściowo wysuszone. Przełóż je na durszlak, aby suszyły się na powietrzu przez kolejne 3-5 dni. Po całkowitym wysuszeniu należy je powąchać. Będą bardzo aromatyczne. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez okres do roku (przed zamknięciem upewnij się, że grzyby są całkowicie wysuszone). Aby ponownie uwodnić grzyby do gotowania, namocz je w ciepłej wodzie przez 1-2 godziny. W miarę możliwości używaj płynu z moczenia do gotowania, ponieważ jest on pełen smaku.
Babcine wskazówki prawidłowego przechowywania suszonych grzybów
Przechowuj grzyby z użyciem środka osuszającego (możesz wykorzystać opakowania krzemionkowe z opakowań po produktach spożywczych lub kupić takie opakowania). Jeśli zamierzasz przechowywać grzyby dłużej niż 6 miesięcy, użyj pochłaniacza tlenu. Suszone grzyby przechowuj zawsze w hermetycznym pojemniku. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj grzyby w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Zawsze zapisuj na pojemniku datę przechowywania grzybów. Świeże grzyby zaczną gnić już po kilku dniach, jeśli nie będziesz ich odpowiednio przechowywać. Jeśli przechowuje się je w lodówce w brązowej papierowej torbie, można je przechowywać do 10 dni, ale rzadko dłużej. Świeże trufle przechowuje się dłużej – zwykle od 2 do 3 miesięcy w lodówce. Suszone grzyby i trufle przechowuje się najdłużej (rok lub dłużej). Nie trzeba ich przechowywać w lodówce. Prawidłowe przechowywanie grzybów może sprawić, że ich okres przydatności do spożycia będzie wynosił od trzech miesięcy do dwóch lat lub dłużej (worki zamykane próżniowo ze środkiem osuszającym i pochłaniaczem tlenu).